Virtuális séta

A következő sorokkal egy virtuális sétára invitáljuk községünkbe. Reméljük, hogy olvasgatása során kedvet kap hozzá, hogy személyesen is felkeresse Kemenessömjént.

Túránkat legcélszerűbb a "Kemenessömjén-alsó" autóbusz-megállónál kezdeni (Celldömölk felől érkezve ez az első megálló), mert innen indulva visszakanyarodás és ismétlés nélkül végigjárhatjuk a falu nevezetesebb helyeit.

A buszmegálló mögötti mélyebb fekvésű területen a nemrég felújított játszóteret láthatjuk, egy kis fából készült pihenő-házikóval, mögötte kézilabdapályával. Mellette, a régi temető felé tekintve a Berzseny család kriptája bújik meg a fák árnyai alatt. Az utca másik oldalán lévő vegyesboltban vásárolhatunk magunknak útravalót.

Játszótér Berzsenyi-kripta Útnak indulunk... Útközben...

Innen a falu főutcáján északkelet felé tartunk. Utunkat a Jánosháza felől érkező, Kemenesalját átszelő sárga turistajelzés kíséri.
Alig 300 m után bal oldalon látjuk azt az udvart, ahol egykor Berzsenyi Dániel költő háza állt. Itt töltötte életének aktív éveit, itt bontakozott ki művészete. Az eredeti épület már nincs meg, a mostani ház sarkán egy márványtábla emlékeztet a költő életének helyszínére.

Emléktábla Berzsenyi Dániel lakóházának helyén Emléktábla Berzsenyi Dániel lakóházának helyén

Az utca átellenes oldalán a pár éve felújított evangélikus templom tűnik fel. Az 1880-ban, a község nemeseinek anyagi támogatásával épült templomban működött hosszú ideig a kemenessömjéni iskola.
Kisvártatva bal felől hosszú, régi kerítéshez érkezünk, és a park fái közül előbukkan a Berzsenyi-kastély mesébe illő sziluettje. A XX. század első éveiben emelt nemesi lak máig megőrizte szépségét, jelenlegi elhagyatottságában is romantikus, megkapó látványt nyújt.

Az evangélikus templom A Berzsenyi-kastély

A katolikus templom Ezzel el is érkeztünk a település központjába. Balra a faluképet messziről meghatározó katolikus templom magasodik. A sok évszázadot, török pusztítást, rombolást, vallásháborúkat megért épület szomszédságában, a Magyarország királynőjéről elnevezett Erzsébet-ligetben áll Berzsenyi Dániel szobra.

Erzsébet-park Berzsenyi Dániel szobrával

A kastély mellett található a Kultúrotthon, Posta, majd egy impozáns épület: az egykori Berzsenyi-kúria. Ez szolgált lakóhelyéül a nemesi családnak a 19. században, a kastély megépítése előtt. Jelenleg itt működik a Polgármesteri Hivatal, a Községi Könyvtár, a keleti szárnyban az italbolt kapott helyet.

Berzsenyi Dániel Kultúrotthon Berzsenyi-kúria - ma Polgármesteri Hivatal
Az italbolt és a vegyesbolt között buszmegállót találunk, sétánk útvonala itt balra, a szőlőhegy felé vezető földútra kanyarodik. Előtte azonban érdemes továbbmenni a kb. 150 m-re fekvő Radó-kastélyhoz, mely településünk másik nevezetes épülete. A 19. század végén épült kastélyt a II. Világháború után többször átalakították, jelenlegi formáját ezek után nyerte. Mellette, a kanyar után egy feltűnő színű épület, a részlegesen felújított Radó-kúria látható.
A Radó-kastély A Radó-kúria

Visszatérve az autóbusz-megállóhoz, az innen leágazó földútra térünk. Balra a fák mögött a Berzsenyi-kastélyt, jobbra, a háztetők felett a Radó-kastély tetejét láthatjuk. Kis árok hídján átkelve a régi termelőszövetkezet épületei tűnnek fel, utunk a nyárfás előtt kis kanyart tesz, majd az erdőszélen továbbvezet a már egyre közeledő szőlőhegy felé. Hamarosan útelágazáshoz érve balra fordulunk, majd szemből csatlakozik hozzánk a Sitke irányából érkező piros turistajelzés. Követve a hegy felé tartó kijárt utat, a szőlők határán újabb elágazásnál a bal oldali ágat választva már feltűnik a Berzsenyi-pince jellegzetes épülete. Ezen a helyen, a szőlőhegy békés, idillikus táján írta a költő verseinek többségét. A pince mellett emlékmű áll, a környékén pihenő- és tűzrakó hely várja a megfáradt kirándulókat.

Látkép a szőlőhegyről Berzsenyi-pince

Bízunk benne, hogy rövid sétánk elnyerte tetszését, és hamarosan vendégeink között üdvözölhetjük Kemenessömjénben.

Csapadékvíz elvezetés Kemenessömjén községben II. ütem
Csapadékvíz-elvezetés Kemenessömjén községben
II. ütem
Csapadékvíz elvezetés Kemenessömjén községben
Csapadékvíz-elvezetés Kemenessömjén községben
Magyar Falu Program, Kemenessömjén

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Köszönjük, Magyaroszág!
Kemenessömjén Szüreti Hagyományőrző Kulturális Fesztivál programjának hang-, fény-, illetve színpadtechnikai megvalósítására
471.000 Ft
támogatásban részesült
Kemenessömjén Önkormányzata
 
IMPRESSZUM, SZERZŐI JOGOK:
Kemenessömjén Község Önkormányzat hivatalos honlapja

ÜZEMELTETŐ
Kemenessömjén Község Önkormányzata
Kemenessömjén, Berzsenyi Dániel u. 19.
Telefon/Fax: 95/435-018
e-mail: kemenessomjen@cellkabel.hu
Verzió: 2.1 béta
Impresszum Szerkesztő:
webmester@kemenessomjen.hu